top of page
Search

Gewoon(te)

Writer's picture: Louise DepoortereLouise Depoortere

Updated: Feb 22, 2020

De voorbije 2 weken leerden we al heel wat bij over Ethiopië, Jimma en de gebruiken hier. Om te beginnen leerde ik de mensen te begroeten. Dit doe je door elkaars hand vast te nemen en terwijl je schouder tegen de schouder van de andere persoon aan te tikken. Ook leerde ik al ‘hallo’ en ‘hoe gaat het?’ in het Amhaars te zeggen. Het is heel fijn de mensen zo te kunnen begroeten aangezien zij dit duidelijk appreciëren.



Veel mensen op straat en op de universiteit begroeten ons, verwelkomen ons in Ethiopië en Jimma, vragen ons hoe het gaat, van waar we komen en of we Jimma leuk vinden. De medewerkers van de universiteit enorm doen veel moeite om Jimma onze nieuwe thuis te maken door te vragen of het hotel, het ziekenhuis, de stage en Jimma ons bevalt en of zij iets kunnen doen voor ons.


Ik probeer de taal te leren maar ik vind dit nog zeer moeilijk aangezien het heel andere klanken zijn dan wij gewoon zijn in het Nederlands. Ook betrap ik mezelf er vaak op toch in het Engels woorden te gebruiken die ik al in het Amhaars ken. Hopelijk kan ik hier verbetering in brengen de komende weken want het lijkt me heel fijn meer te leren.


In het hotel worden we goed verzorgd. We verblijven in het ‘central Jimma hotel’. Het hotel heeft zelfs een zwembad. Dit is het enige zwembad in Jimma. Doorheen de week komen hier volgens ons scholen zwemmen en in het weekend komen hier heel wat families tegen betaling zwemmen.

Mijn kamer is ruim en is zeer verzorgd. Zo is er een poetsvrouw verantwoordelijk voor het verdiep waar ik op slaap. Dit is een zeer vriendelijke vrouw die elke dag mijn kamer poetst en me elke dag een nieuwe handdoek geeft.


De kok Papi verzorgd ons zeer goed. Zo maakte hij al lasagne voor ons, bracht ons al avocado’s (die ze hier als fruit eten, soms zelfs met honing) en komt ons elke maaltijd vragen of we het eten lekker vinden. Tot nu toe hebben we altijd maaltijden gegeten die we thuis ook zouden kunnen eten zoals spaghetti, hamburgers, soep, kip met rijst enzovoort. Vaak wordt dit wel pikanter of met andere kruiden gemaakt dan wij dit zouden maken. We vroegen Papi reeds om ons traditioneel Ethiopisch eten klaar te maken maar hij zei ons dat we best even aan de omgeving konden wennen.


Op straat kan je op heel wat plaatsen heerlijk fruit kopen zoals ananas, mango, watermeloen en bananen. Toch ontstonden er al enkele hunkeringen en vonden we een supermarktje om choco, cornflakes, chips, koekjes en appeltjes te gaan kopen. We zullen hier dus zeker niets te kort komen!

Jimma en Ethiopië staat bekend om zijn heerlijke koffie. Deze koffie wordt traditioneel via een koffieceremonie klaargemaakt. Zelfs in het hotel zit er elke dag een vrouw deze ceremonie uit te voeren in traditionele kleding. Zo worden de koffiebonen eerst op een koolvuurtje gebrand. Hierna worden ze gemalen en in een koffiepot op het koolvuur samen met water opgewarmd. Het resultaat : heerlijke ‘Bunna’! De kleine koffiekopjes staan op en speciaal houten tafeltje met daarrond gras en bloemen om het geheel mooier te maken. Ook wordt er vaak wierook op de kolen gegooid voor de lekkere geur. De mensen zijn hier heel gastvrij en vragen ons vaak of we een kopje koffie willen drinken. Ook in het ziekenhuis werd ik al meermaals uitgenodigd op een kopje koffie. Tijdens het etentje bij Mulu thuis kregen we na de maaltijd natuurlijk ook koffie. De koffie is hier lekker straf dus ik denk dat ik éémaal terug thuis de koffie maar een slap afkooksel zal vinden.

Met andere woorden beginnen we de gewoontes hier stilletjesaan gewoon te worden en dat voelt goed.

111 views1 comment

Recent Posts

See All

Terugblik

1 Comment


Danielle Vanbergen
Danielle Vanbergen
Feb 21, 2020

Wij vinden het zeer fijn dat jullie het allemaal goed maken .En zo te zien aan de foto's ziet het eten er ook niet slecht uit allemaal nog veel succes met jullie stages groetjes aan allen ❤💋💋💋

Like
bottom of page